Houdt een geïmpregneerde baksteen alle vuil tegen?

Gevelstenen

Nee. Vervuiling van buitenaf, zoals roet, stof of groene aanslag, kan zich minder goed hechten aan het waterafstotende oppervlak van de baksteen. Het vuil zal dan ook sneller en makkelijker afspoelen bij regenweer. Maar dat op een geïmpregneerde baksteen geen enkele vervuiling te zien is, klopt niet. Het impregneren van gevelstenen zorgt er enkel voor dat de vervuiling zich minder snel en minder drastisch vastzet. Vervuiling vanuit de binnenzijde van de baksteen zal vast blijven zitten in de kern van de baksteen, achter de geïmpregneerde laag. Dit geldt bijvoorbeeld voor stoffen die uitlogen uit de mortel en door het legvlak van de steen opgezogen worden.

Alles over impregneren van bakstenen

Nog vragen? Contacteer ons

Vandersanden

Riemsterweg 300
BE-3740 Bilzen (Spouwen)

+32 (0)89 51 01 40
info@vandersanden.com

Toon alle vestigingen

Zoek showrooms in de buurt van

Gerelateerde vragen

Indien blijkt dat er te weinig gevelstenen besteld werden, dan kunt u gevelstenen bijbestellen.

Het is heel belangrijk dat bij het bijbestellen van deze stenen wordt aangegeven dat het om een ‘bijbestelling’ gaat. Op deze manier kan er gekeken worden of we nog stenen van dezelfde serie op voorraad hebben. Is de origineel geleverde serie niet meer beschikbaar, dan wordt een andere serie geleverd en is het belangrijk dat de stenen van de nieuwe serie verwerkt worden samen met de originele serie. Ook wanneer het om dezelfde serie gaat, blijft het belangrijk dat de nieuw geleverde gevelstenen mee vermengd worden.

Ga dus zeker tijdig na of er voldoende stenen besteld zijn.

Lees meer

Een handvorm baksteen heeft een ruw oppervlak met nerven. Deze handvorm steen wordt van leem gemaakt en bevat grote poriën. Hierdoor neemt een handvorm gevelsteen meer water op dan andere types bakstenen, zoals de gladdere Wasserstrich of strengpers gevelstenen.

Bijgevolg heeft de sterk zuigende handvorm baksteen meer last van uitloging van stoffen die uit de mortel(s) komen. Deze baksteen zal door regen sneller verzadigd raken en stoffen uit de mortel meezuigen. Bij het uitdrogen aan de zichtzijde van de steen worden deze stoffen vervolgens getransporteerd en afgezet op deze zichtzijde. Resultaat: een vervuild gevelbeeld.

Wilt u vervuiling van gevels zoveel mogelijk beperken, dan kiest u best voor geïmpregneerde bakstenen van Vandersanden.

Ontdek hier hoe u vervuiling van uw gevel kunt beperken

Lees meer

Bij het impregneren van bakstenen krijgen de 4 zichtzijdes (2 strekken en 2 koppen) tijdens het productieproces een impregnering. De legvlakken (boven- en onderzijde) van de baksteen impregneren we niet, zodat men de baksteen op de traditionele manier kan verwerken, met traditionele mortels.

Hoe werkt impregneren?

Lees meer

Ja. Een geïmpregneerde baksteen heeft exact dezelfde poriënstructuur als een niet-geïmpregneerde baksteen. Het aantal poriën en de grootte ervan blijven gelijk. Wel zal de geïmpregneerde laag van 5 à 15 mm dikte geen vloeistoffen meer absorberen. De poriënwanden krijgen immers een waterafstotende laag, zodat de waterdruppels niet meer tot de wanden aangetrokken worden en dus niet naar binnen trekken.

Omdat de poriën open blijven, blijft de hoge vorstweerstand van de baksteen behouden. Vocht dat in de (niet-geïmpregneerde) kern van de baksteen zit, kan de baksteen verlaten via de niet-geïmpregneerde legzijdes. Maar ook via verdamping langs de geïmpregneerde zichtzijdes van de baksteen. Want de dampdruppels zijn kleiner dan waterdruppels en kunnen vlot door de geïmpregneerde poriën.

Ontdek alle voordelen van geïmpregneerde gevelstenen

Lees meer

Nee. Als men de regels van de kunst volgt, is er geen verschil te zien in de verwerking van geïmpregneerde bakstenen ten opzichte van traditionele bakstenen. De voorschriften voor traditioneel metselwerk schrijven onder andere eveneens voor om metselwerk en gestockeerde bakstenen af te dekken tegen neerslag.

Meer over de verwerking van gevelbakstenen

Lees meer

Liever niet. Bij regen, hoge luchtvochtigheid of condensvorming raadt men af om voegwerken uit te voeren. Dit staat ook in de verwerkingsvoorschriften van de mortelfabrikanten. Voeg niet bij natte weersomstandigheden of vorst, of bij voorspelling van regen of vorst binnen de 48 uur na de voegwerkzaamheden.

Ontdek onze metsel- en voegtips

Lees meer

Nee. Uit verftesten blijkt dat verf even goed hecht op een geïmpregneerde baksteen als op een niet-geïmpregneerde baksteen. Het voordeel is wel dat onze gevelstenen ook geverfd kunnen worden.

Meer over impregneren

Lees meer

Nee, het pareleffect op een geïmpregneerde baksteen is niet blijvend. Het parelen zal mettertijd verdwijnen, maar de werking van de impregnering blijft behouden.

Meer over impregneren

Lees meer

Kies voor kwaliteitsmortel die voldoet aan de juiste normen voor (metsel)mortels, volgens de IW-klasse (Initiële Wateropname) van de gekozen gevelsteen. De mortelfabrikanten adviseren u graag over hun producten.

Meer over de correcte mortelkeuze

Lees meer

Nee. Bakstenen van Vandersanden zijn niet meer of minder gevoelig voor uitbloeiing of vergipsing dan bakstenen van andere fabrikanten. Uitbloeiing of vergipsing heeft vooral met de mortel en de porositeit te maken. De bakstenen van Vandersanden hebben een gemiddelde porositeit volgens de normen, zoals 95% van de bakstenen op de markt.

Meer over uitbloeiing

Lees meer

Bakstenen van Vandersanden hebben een gemiddelde porositeit volgens de normen, zoals 95% van de bakstenen op de markt. De porositeit van een baksteen ligt tussen de 4% en 20%. Goed om te weten: de meeste handvorm stenen van Vandersanden hebben een porositeit tussen de 8% en 15%.

Alles over de bakstenen van Vandersanden

Lees meer

Bakstenen met een hogere porositeit of poreusheid zijn niet ‘slechter’ dan bakstenen met een lagere porositeit. Bakstenen met een hoge porositeit metselen immers gemakkelijker (de mortel zuigt zich beter vast aan de steen) en zijn niet gevoelig voor vorst omdat het water steeds weg kan.

Meer over de verschillende soorten gevelstenen

Lees meer

Als u water op de gevelsteen vernevelt of de baksteen even onder de kraan houdt, ziet u waar het water in de steen trekt.

Meer over impregneren

Lees meer

Vandersanden geeft 25 jaar garantie tegen vergipsing bij geïmpregneerde stenen.

Alles over vergipsing en uitbloeiing

Lees meer

Het is helaas niet te voorspellen wanneer er sluiervorming zal ontstaan. Wel zijn er een aantal factoren die meespelen. Bijvoorbeeld de mortelsamenstelling, de metselomstandigheden en de oriëntatie van de gevel.

Lees meer over het voorkomen van sluiervorming

Lees meer

Nee. We impregneren vooral handvorm bakstenen. Dit soort stenen is immers gevoeliger voor diverse soorten vervuiling dan andere types bakstenen zoals Wasserstrich, strengpers, ...

Meer over het impregneren van bakstenen

Lees meer

De laatste decennia krijgt de baksteensector steeds meer te maken met vervuilde gevels. Het kan dan gaan om vervuiling door zout, roet, groenafzetting of andere soorten vervuiling, vaak van onschuldige aard. Maar ook om vervuiling door kalk en/of gips, die hardnekkiger is.

Een doctoraatsonderzoek aan de KU Leuven heeft aangetoond dat afzettingen door kalk en/of gips grotendeels te wijten zijn aan de gebruikte (voeg)mortels. Deze mortels zijn mettertijd sterk geëvolueerd, met het oog op een betere verwerkbaarheid, een kortere verwerkingstijd en een lagere kostprijs. De gevolgen voor de kwaliteit wanneer het gaat over uitloging van stoffen ontdekte men later en is soms pas jaren nadien te zien op de gevel.

Vandersanden wil afrekenen met het fenomeen kalk en gipsafzetting op bakstenen gevels door een product te leveren dat onafhankelijk is van de mortel en de verwerking.

Meer over de geïmpregneerde bakstenen van Vandersanden

Lees meer